Förtroendet sjunker för grekisk ekonomi

1:37 min

Den grekiska ekonomin fortsätter kräftgången nedåt, trots det jättelika stödlånet på 110 miljarder euro för ett år sedan.

Enligt det allmänna ekonomiska klimatindexet som presenteras varje månad av ett av de ledande grekiska ekonomiska instituten, har förtroendet för den grekiska ekonomin sjunkit ytterligare bland grekerna, både inom industrinäringen och bland konsumenterna.

Det ligger i dag på samma låga nivå som för ett år sedan, det vill säga strax innan Grekland hade fått det jättelika stödlånet.

Samtidigt håller aktiemarknaden på att falla till den lägsta nivån för året.

De här nyheterna kommer minst sagt olämpligt för premiärminister Giorgios Papandreou som just nu kämpar för att övertyga investerare om att Grekland inte kommer att göra nedskrivningar av sin jättelika statsskuld.

Statsskulden låg enligt EU:s statistikorgan på 142 procent av BNP vid 2010 års utgång. Många experter varnar för att statsskulden kommer att fortsätta öka till kanske 170 procent av den grekiska bruttonationalprodukten inom några år.

Som om inte detta var nog fortsätter även strejkerna att drabba landet och strejkvarslen kommer allt tätare, vilket är illavarslande inför den viktiga turistsäsongen.

I går var det tunnelbanestrejk i Aten. I dag planerar arbetarna vid landets största oljeraffinaderi att inleda en tio dagars strejk och nästa vecka, den 11 maj, blir det generalstrejk.

Det är framför allt de offentliganställdas fackförbund som protesterar mot regeringens nedskärnings- och privatiseringsplaner. Inte minst protesterar man mot att offentliganställda framöver ska arbeta 40 timmar per vecka i stället för 37,5 som i dag.