konst | reportage

Darrig konstbiennal vill bli folkligare

2:03 min

I september invigs den sjätte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal, men redan idag presenterar man sitt program, med temat Pandemonium: Art in a Time of "Creativity Fever". Men det finns mörka moln på biennalens himmel: projektledaren har bytts ut två gånger på ett halvår och för bara ett par veckor sen vacklade finansieringen.

Utanför Röda Stens konsthall nere vid hamninloppet i Göteborg har konstnären Åsa Sonjasdotter redan påbörjat sitt verk Order of Potatoes, med att en plantera stor potatisodling. Och en av biennalens mer kända konstnärer, amerikanen William Pope L, arrangerar redan i juni ett performance längs paradgatan Avenyn, där drygt 200 göteborgare likt daggmaskar ska krypa längs den kilometerlånga gatan. Men trots den tidigare starten - i år har man anpassat biennalen efter en kärvare ekonomi.
--Det är inte bara en dålig sak, som situationen är nu. Men samtidigt måste man på sikt fundera på hur man ska göra med finansieringen av biennalen, säger kuratorn Sarat Maharaj.

I år har man anpassat sig efter förutsättningarna - istället för många, nya, stora, och därmed dyra verk, satsar man på debatter, föreläsningar, och att förfolkliga biennalen - tvätta bort finsmakarstämpeln.
– Vi har lagt stort fokus på utbildning, och att förflytta konsten till gatan. Vi vill försöka motverka bilden av att konst är en exklusiv verksamhet, med en konnässör som tittar på konst som hänger på en vägg, säger Sarat Maharaj.

Årets tema är dels konstens roll i den trasiga och kaotiska värld vi lever i. Men, biennalen vill också syna den kreativitetsfeber de menar tagit över västvärlden.
--Idag måste man till exempel vara en kreativ turist, och vara unik, nästan som en konstnär i turismen. Du ska ta efter Jamie Oliver och vara en kreativ kock, du ska vara kreativ i din trädgård, kreativ i pysslande. Så när allt är så kreativt idag, vilken roll spelar konsten? undrar Sarat Maharaj.

Malin Sandberg, SR Kulturnytt
malin.sandberg@sr.se