Försvaret tvingas att spara

1:25 min

Försvaret klarar inte av sin verksamhet på pengarna som anslagits och nu väntar besparingar. Det fattas runt 300 miljoner kronor och enligt Försvarets generaldirektör Ulf Bengtsson handlar det om innestående ledigheter som man räknat fel på. Detta kan nu leda till ett stopp för utbildningar och nyanställning inom försvaret.

Bristen på 300 miljoner kronor gör att grundläggande militär utbildning kommer att dras ner, enligt Ulf Bengtsson. 

– Den bedömningen vi gör nu är att det rör sig om i storleksordningen ungefär 300 miljoner kronor. Det är en gammal ledighetsskuld som vi inte haft tillräckligt bra koll på från åren 2008 och framåt. Men förhoppningsvis har vi den kontrollen nu, säger Ulf Bengtsson, generaldirektör för Försvarsmakten, till Ekot.

Nyanställningar kommer också att skjutas upp. Här har försvaret redan anställt fler än beräknat, och har fått ökade kostnader också för det.

Detta gör att det tidigare problemet med att för få sökte tjänster i försvarets nya organisation nu ser ut att vara avhjälpt, säger Ulf Bengtsson.

När det gäller försvarsmateriel fattas inga pengar i år, uppger Ulf Bengtsson.

Bristen på 300 miljoner kronor kommer även att påverka försvaret centralt säger han.

– Vi kommer att göra vissa justeringar även centralt i Försvarsmakten, till exempel på högkvarteret. Det pågår en diskussion exakt om vad vi kommer att göra, men det är som sagt inte bara den grundläggande militära utbildningen som påverkas av detta. Vi kommer även ta en del minskade kostnader centralt i Förvarsmakten, säger Ulf Bengtsson.