Frysta ingångslöner föreslås

1:28 min

I ett utspel inför avtalsrörelsen kräver arbetsgivarorganisationen Almega större lönespridning. Bland förslagen finns frysta ingångslöner i tio år, mer lokal och individuell lönebildning och avtal utan garanterade löneökningar för alla.

– Man ska frysa löneökningarna på just ingångslönerna, av det skälet att man då på sikt sänker trösklarna för de stora grupper som idag står utanför arbetsmarknaden - alltså ungdomar, men även de med olika former av  funktionshinder. De kommer inte in på arbetsmarknaden och det är mina tankar bakom det hela, säger Almegas vd Jonas Milton.

Milton menar alltså att genom att frysa ingångslönerna i tio år kommer det att bli billigare för arbetsgivarna att anställa personer som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden.

Men LO:s avtalssekreterare Per Bardh säger till TT att han ser utspelet som oerhört oseriöst. Han menar att det inte ens är rimligt att diskutera.

Men Almegas vd Jonas Milton, med tiotusen anslutna företag, anser att lönespridningen i Sverige är för liten ser stoppet för höjda ingångslöner som ett steg på vägen, samtidigt som det skulle leda till att fler personer anställs.

– Ofta är det mycket bättre med ett jobb än inget jobb alls. Det är också en av poängerna bakom detta.

I förslaget ingår också att man ska ta bort den garanterade löneökningen.

– Det vi bland annat vänder oss mot är löneavtal och lönesystem som bygger på att alla har rätt till en löneförhöjning, oavsett prestation. Vi vill alltså knyta lönehöjningen till prestation. De som presterar mer ska ha en högre löneökning och de som inte presterar någonting får kanske stå över ett års lönehöjningar, säger Jonas Milton.