S-topp ångrar sig om helgdag

1:08 min

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin backar från sitt förslag att göra en översyn av Sveriges helgdagar.

I en tidningsintervju i veckan tog Jämtin upp förslaget att göra en helgdag av muslimska Eid, eftersom "helgdagarna borde spegla att vi är olika". Men nu backar Jämtin alltså från idén.

– Nej, vi vill inte har fler helgdagar och vill därmed inte göra Eid till helgdag heller. Vi har bra med de helgdagar vi har i Sverige. Det är den socialdemokratiska åsikten och den tänker jag också driva.

Carin Jämtin sa i veckan till Svenska Dagbladet att "eftersom Sverige är heterogent borde helgdagarna spegla någon slags känsla av att vi är olika. Man kan fundera över om inte Eid, muslimernas julafton, borde vara en helgdag."

Men Jämtin ångrar nu sitt resonemang. Socialdemokraterna vill inte göra om helgdagarna, den som vill fira andra helger hänvisar hon till semesterdagar och för egen del ska hon vara försiktigare med vad hon säger i intervjuer i fortsättningen.

– Jag ska bara resonera högt i direktsändning när jag vet att jag själv kan klippa av meningarna på riktigt. Det får jag lära mig av det här.

Enligt Carin Jämtin har hon fått många och mest negativa reaktioner på sitt uttalande.

– Det som är - jag vet inte vilket ord jag ska använda mig av - lite ... sorgligt är alla de negativa reaktioner som har kommit kring islam och kring de motsättningar som folk tycker sig uppleva i samhället. Och det måste vi jobba med, säger Carin Jämtin i Ekots lördagsintervju.