Arbetsrätt

Apple pressas om högre krav på arbetsmiljön

2:10 min

Elektronikföretaget Foxconn i Kina, som bland annat tillverkar Iphone och Ipad, har vid flera tillfällen kritiserats för sina dåliga arbetsvillkor. Nu kräver flera organisationer att företaget Apple, som köpare, tar ett större ansvar.

I dag uppmärksammas problemet genom aktioner i Sverige och på flera andra håll i världen, med en särskild kampanj.

– Vi är inte emot IT-branschen, men vi tycker att arbetsvillkoren kan bli bättre med mindre miljöförstöring, och vi tycker att alla ska få en del av IT-utvecklingen, även i tillverkningsländer och i fattiga länder, säger Annika Torstensson, är en av deltagarna från den ideella organisationen Fair Trade Center.

Annika Torstensson står och delar ut äpplen med en gul klisterlapp på, som säger 100 procent orättvisa. På flera håll i Asien, Europa och Latinamerika anordnas i dag aktioner mot dåliga arbetsförhållanden hos företaget Apples underleverantörer. Utöver Fair Trade Center deltar bland andra nätverket Good Electronics och Svenska Kyrkans Unga.

– Varför vi har valt Apple är för att det just nu finns två ganska pressande fall, säger Torstensson.

Efter flera självmord vid underleverantören Foxconn förra året har det även rapporterats om att det inrättats anti-självmordskontrakt, som har inneburit minimala ersättningar till anhöriga om de anställda tar sitt liv.

Enligt en rapport från arbetsrättsorganisationen Sacom i Hongkong, som presenterades i går, finns inte kontrakten kvar, men arbetsförhållandena är fortfarande mycket dåliga.

Vid Apples underleverantör Wintek har närmare 140 arbetare inte fått tillräcklig ersättning och sjukvård, efter att ha förgiftats av att tvätta Iphone och Ipad-skärmar, enligt Sacom.

Apple sålde förra året produkter för 4,6 miljarder i Sverige, nästan dubbelt så mycket som året före, och det var innan den populära surfplattan Ipad lanserades här.

Talespersoner för Apple i USA och Sverige har i dag inte gått att nå, men enligt ett skriftligt uttalande från dem tidigare i år, har representanter från Apple besökt flera av de aktuella fabrikerna och även sagt upp kontrakt med exempelvis sådana som inte har kunnat styrka att deras arbetare inte är minderåriga.

Men Annika Torstensson tycker att Apple kan kräva bättre villkor.

– Genom att verka för att arbetarna får ställa sina krav och göra sina röster hörda. Det kostar inte så mycket, men kan göra en jättestor skillnad vad det gäller arbetsvillkor. Vid en av de här leverantörerna finns det ett bestraffningssystem, där de anställda tvingas skriva olika citat från chefen för företaget nittio gånger. Den typen av saker kostar ingenting att göra sig av med, säger Annika Torstensson.