Egypten

Säkerheten skärps kring religiösa byggnader

2:26 min

I centrala Kairo har nya sammanstötningar brutit ut mellan kristna och muslimer under eftermiddagen. Tv bilder visar grupper med hundratals människor som kastar stenar mot varandra.

Egyptens övergångs-premiärminister Essam Sharraf har kallat till krismöte efter den allvarliga sammandrabbningen mellan kristna och muslimer i Kairo i går kväll. Tolv människor dödades och över 230 skadades.

Våldet var det senaste i en rad attacker mot kristna kyrkor efter beskyllningar om dels kärleksrelationer över religionsgränserna och dels att den koptiska kyrkan ska ha kidnappat koptiska kvinnor som konverterat till Islam.

Två kyrkor stod i lågor och blod täckte golvet i St. Mina Kyrkan i arbetarstadsdelen Imbaba.

Oroligheterna startade när flera hundra muslimska salafister igår tågade mot kyrkan där de påstod att en kristen koptisk kvinna hölls mot sin vilja efter att hon konverterat till Islam.

Det här är bara det senaste i raden av liknande fall som lett till sammanstötningar.

Men det är helt klarlagt vad det var som gjorde att demonstrationen igår övergick i våld, skottlossning, bensinbomber och blodbad.

Flera ögonvittnen hävdar att det var beväpnade provokatörer, den gamla regimens ökända baltagiya som öppnade eld i ytterligare ett desperat försök att skapa kaos i det postrevolutionära Egypten.

Under sin tid vid makten brukade Mubarak säga, liksom så många andra ledare i Mellanöstern, ni får välja mellan mig och kaos.

Men även om det var beväpnade provokatörer som orsakade blodbadet, kan ingen förneka att Egypten idag har ett allvarligt problem med sekteristiskt våld, något som premiärminister Essam Sharraf också erkänner i och med att han nu kallar till krismöte och ställer in en planerad resa till Gulfen.

190 människor som greps igår kommer att ställas inför militärdomstol.

Gårdagens blodbad var det allvarligaste sedan bombattentatet mot en kyrka i Alexandria på nyårsafton då 22 kopter dödades.

Den massakern ledde till en våg av stark solidaritet mellan muslimer och kristna i Egypten, något som också manifesterade sig på Tahrir-torget under protesterna mot Mubarak.

Men de senaste månaderna har attackerna mot koptiska kyrkor trappats upp.

I nästan samtliga fall har våldet utlösts av kärleksrelationer över religionsgränserna.

Två omtalade fall där fruar till koptiska präster har lämnat sina män, och sedan hållits inspärrade på ett kloster, användes till och med som motiv för en bombattack mot en kyrka i Bagdad.

Den grupp extremistiska muslimer, salafister, som beskylls för att ligga bakom den senaste våldsvågen, är en mycket liten minoritet, men utgör ett allt större hot mot det post-revolutionära Egypten