Sopornas färdas till Ghana

Förr i tiden hette det "slit och släng". Nu kanske det passar bättre med "tröttna och släng"? Världen översvämmas av sopor. Veckans boktips från Annas mamma Carin Mannheimer är ett reportage som följer sopornas väg över jordklotet.

Mattias Hagberg: Skräp
(Månpocket)

En reportagebok om våra sopor där författaren följer äggskal och fiskrens och batterier och flaskor från skåpet under vasken till de stora fjärrvärmeanläggningarna via Småland och Norrland till Accra i Ghana där barnen sitter på förgiftad mark och letar koppar i det elektroniska avfallet.

Det handlar om den ohyggliga mängd avfall som köpfesten i rika länder producerar och som vi hittills inte tar något större ansvar för, vare sig det är en dator som blivit omodern eller resterna från picknicken i parken. En uppmaning till tanke och kritik och kanske lite mera medvetenhet än idag.

Behöver vi verkligen allt vi skaffar oss, behöver vi byta ut mot nytt varje år och vad händer med tillväxten om vi slutar konsumera? Är köpfesten och dess konsekvenser hel enkelt förutsättningen för vårt välstånd?