recension | litteratur

Mer uttänkt än genomtänkt

1:28 min

Karin Stensdotter har en tumme med språket och kan få det att gunga och svänga. Hennes tredje roman, om en nyfiken pojke på besök i Paris, kunde ha varit riktigt bra, men känns mer uttänkt än genomtänkt.

Arnes kiosk och Den gordiska soffan - det är titlarna på Karin Stensdotters tidigare romaner. Båda två uppmärksammades när de gavs ut och fann kärleksfulla läsare. Idag kommer Stensdotters tredje roman ut, det är en ganska tunn volym som fått titeln: En underbar roman. Är det det?

Äldre svensk dam, änka med vuxna styvsöner, sedan lång tid bosatt i Paris, tar under en vecka hand om sin brors barnbarn – en 9, 10-årig pojke som har höstlov. Mötet med honom väcker många minnen, deras lätt duggregnsfuktiga parisiska promenader varvas därför med hennes barndomsdofter, ungdomssynder, matminnen, kärleksmöten och livssorger.

Den lille pojken visar sig vara ett ovanligt kommunikativt, generöst och godhjärtat barn med fotografisk talang och journalistisk nyfikenhet, vilket förstås underlättar om man konstruerar en berättelse som drivs framåt av frågor om hur det var förr.

Nej, läsningen av En underbar roman gör mig till en kritisk redaktörsfigur som vill stryka meningar som säger för mycket, rensa upp i bildspråkslabyrinterna och be författaren att renodla. Jag vet sedan tidigare att Karin Stensdotter har tumme med språket, hon kan få det att svänga och gunga så att läsaren bara har att glida med och njuta, men här är det som om texten har fastnat i historiens grundläggande hackighet.

Paris är förstås underbart att vara i, maten som beskrivs verkar underbart smaklökskittlande, kvinnan som berättar kunde varit underbart intressant men som helhet känns romanen mer uttänkt än genomtänkt.