Inkomster

Stora skillnader i boendet i Stockholm

2:15 min

Boendesegregationen ökar i Sverige och inte minst i Stockholm, visar statistik över inkomsterna på landets nära 10 000 postnummerområden, som Statistiska centralbyrån har tagit fram för Sveriges Radios räkning.  

Att växa upp i ett segregerat område kan få stora konsekvenser för ens framtid.

– De flesta människorna tänker inte att de vill bli doktor eller att jag vill äga mitt eget företag, säger 18-årige Mohammed Amed, som bor i Stockholmsförorten Rinkeby.

Mohammed Ahmed bor i ett av de områden där inkomsterna av arbete och kapital är lägst i landet. Själv går han i skolan i innerstaden och har stora planer för framtiden, men han berättar att många av hans kompisar i Rinkeby saknar det.

– De tänker mer att de vill tjäna pengar snabbt.

Vad tror du att det beror på?

– Kanske familjerna inte tjänar tillräckligt med pengar och att de inte får de grejerna som de behöver.

Vad vill du själv bli?

– Jag vet inte, det beror på, en rappare eller doktor.

Bo Malmberg är professor i Kulturgeografi vid Stockholms universitet och forskar bland annat om boendesegregation.

– På 50-60-talet spelade det inte så stor roll var i Stockholmsområdet var du bodde, för dina framtidsutsikter. Dina föräldrars bakgrund spelade roll, men inte var du bodde. I dag ser vi ökade klyftor mellan skolor till exempel, som tyder på att den ökade boendesegregationen slår igenom också i ökade skillnader mellan människor.

Betyder det att Sverige på den punkten blir mer likt andra länder?

– Det tycker jag helt klart att man kan se. I Sverige har det generellt sett varit väldigt låga inkomstklyftor. Den stad som är mest lik i USA kan vara Stockholm, det är här vi har de riktigt stora inkomstklyftorna.  

Knappt en mil från Rinkeby ligger villaförorten Bromma. Här tjänade invånarna mest i Sverige under 2009. Diana Bergefall bor i områdets enda hyreshus och hon är glad att hennes son går i skola just här.

– Jag tror att de skaffar sig ett väldigt bra nätverk och det tror jag kan vara väldigt viktigt för framtiden också.

Kommer det att hjälpa honom tror du? 

– Eventuellt. Jag tror att det har sporrat honom lite att plugga lite hårdare. De är väldigt pluggvilliga i det här området och det är väldigt bra. Det har också att göra med att föräldrarna är relativt välutbildade överlag. Det gör att barnen vill sträva högre och få bättre betyg.