Störst klyftor mellan fattiga och rika i Stockholm

2:19 min

I Stockholms län finns de största klyftorna i landet mellan rika och fattiga områden. En undersökning som Sveriges Radio har gjort visar att av de hundra områden i landet där invånarna har högst inkomster finns 96 här i länet. Men här finns också ett tjugotal av de områden där invånarna tjänar allra minst.

Ibland ligger de rika och de fattiga områdena bara några hundra meter från varandra, som till exempel i Hägersten. Där, i ett villaområde, finns ett av de rikaste områdena i länet. Victoria Key och henens dotter Matilda Key bor där.

Hur skulle ni beskriva ert område?

– Bra, det finns många barn här omkring och det är många jag känner här i närheten, säger Matila Key.

– Jag tycker att det är lugnt, bra och fint område som vi bor i, säger Victoria Key.

Radio Stockholm har tittat på medianinkomsten hos boende per postnummerområde.

Bland de hundra rikaste områdena i Sverige finns hela 96 av dem här i Stockholms län. I Danderyd och Bromma finns, kanske inte helt förvånande, flest områden där invånarna tjänar mest. Annars är det Stockholm stad och kommuner norr om Stockholm i länet och Ekerö, som finns med på listan över de rikaste områdena. Bara två områden söder om Stockholms innerstad finns med - Älvsjö och det här i Hägersten.

Men på listan över de 100 fattigaste områdena i Sverige finns också 21 områden i vårt län representerade. Ett av dem ligger just här i Hägersten, bara någon kilometer härifrån.

Här mellan Västberga industiområde och E4:an har Socialtjänsten drygt 70 såkallade genomångslägenheter. Men många av dem som vi möter i det här området har hyrt sin bostad här i flera år. Emir Frasto har bott här knappt ett år och han beskriver inte området i några positiva ordalag:

– Katastrofalt. Det här är ett rent ghetto mitt i Stockholm.

Men vad menar du när du beskriver det som ett ghetto?

– Här inne, som du ser finns det stängsel...

Det är ett staket runt området ja.

– Ja, och här inne är som en egen stat. Här inne pågår allt möjligt och polisen är ganska vanlig här.

Emir Frasto trivs inte alls här och han säger att det är en helt annan känsla så fort han går utanför staketet som finns runt området.

– Det är en gräns till en annan värld. Så fort man passerar det där staketet så känner man sig helt annorlunda, säger Emir Frasto.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se