"Jag ångrar ingenting"

2:35 min

USA ökar pressen på Pakistan när det gäller omständigheterna kring al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins gömställe i militärstaden Abbotabad. President Barack Obama kräver att Pakistans regering undersöker om någon inom säkerhetstjänsten kände till var bin Ladin gömde sig.

 President Barack Obama aktade sig för att direkt anklaga Pakistan, men han kräver en förklaring från USA:s samarbetspartner.

– Vi tror att det har funnits någon typ av nätverk för bin Ladin inne i Pakistan. Vi vet inte om det har varit med folk inne i regeringen eller utanför. Men det är något vi måste undersöka, och ännu viktigare, något Pakistans regering måste undersöka, sa Barack Obama i tv-programmet ”60 minutes”.

Relationen till Pakistan är fortsatt god, hävdade Obama. Samtidigt är det flera kongresspolitiker som menar att USA helt måste omvärdera sitt samarbete med Pakistan, och också överväga att dra in det ekonomiska stödet till landets militär.

I den halvtimmeslånga intervjun beskrev Obama också hur han våndats över beslutet att genomföra räden i Abottabad.

CIA hade starka misstankar, men visste inte säkert att al-Qaida-ledaren verkligen bodde i huset. Obama beskrev det som en 55-procentig chansning.

– Vi kunde inte definitivt säga att bin Ladin var där, säger Obama.

Det var en säkerhetsmässigt mycket riskabel operation, sa Obama.

och han konstaterade också att om bin Ladin inte varit i huset så skulle räden kunnat få allvarliga politiska konsekvenser, bland annat när det gäller samarbetet med Pakistans militär.

Det här är den första längre intervjun Barack Obama ger sedan den dödliga attacken mot Usama bin Ladin.

Han bemötte också kritiken från dem som menar att USA använt övervåld, och att elitstyrkan borde ha gjort mer för att försöka gripa Usama bin Ladin istället för att döda honom.

– Jag ångrar ingenting, sa Obama. Dödandet av bin Ladin innebär att rättvisa har skipats. Usama bin Ladin var skyldig till massmord, och fick vad han förtjänade. Den som ifrågasätter det behöver få sitt huvud undersökt, sa Barack Obama.