EU pressar Israel att häva pengaspärr

1:35 min

EU är med och sätter press på Israel att häva blockaden av palestinska skatteintäkter. Israel har blockerat penningtransaktioner till den palestinska myndigheten i protest mot det nya palestinska försoningsavtalet.

Det handlar om skatter och tullavgifter som Israel tar upp för den palestinska myndigheten men som landet nu blockerar. Pengarna används normalt till att betala ut löner till anställda vid den palestinska myndigheten.

EU som är den största utbetalaren av stödpengar till den palestinska myndigheten är kritisk till Israels agerande. Och från EU:s utrikeschef Catherine Ashton kommer nu krav på att Israel återför pengarna till myndigheten och inför en permanent lösning.

Israel valde att stoppa penningtransaktionerna efter det uppmärksammade försoningsavtalet förra veckan mellan de rivaliserande palestinska rörelserna Fatah och Hamas. Israels protest handlar om oro för att se islamistiska Hamas i en gemensam palestinsk regering.

Israel kritiserar också EU och antyder att unionen ger stöd till terrorister. EU har lovat extra pengar till den palestinska myndigheten efter försoningsavtalet. Men Israel anser inte att EU har kontroll över var pengarna hamnar. 

Också andra bidragsgivare är med i kören av röster som kräver att Israel ändrar sin hantering av de palestinska skatteintäkterna.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanade i fredags Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att upphäva blockaden. Och det kommer också kritik från israeliskt håll. Landets egen försvarsminister Ehud Barak har kritiserat hur Israel stoppat transaktionerna till palestinierna.