Kungsbacka

Hackare varnade för bajs i dricksvatten

1:39 min

Bajs i Kungsbackas dricksvatten och skolmat. Den informationen fanns att läsa på kommunens webbplats igår kväll, efter att någon hade hackat sig in på Kungsbacka kommuns hemsida.

Någon eller några hade hackat sidan kungsbacka.se och ändrat i en publicerad text som ursprungligen handlade om kommunens arbete med att skydda dricksvattnet.

– Man har hittat nyheten "Kungsbackas dricksvatten", gått in och redigerat i texten och tryckt på publicera, säger Louise Peterson som är sidans webbredaktör.

"Vid uppgraderingen av kommunens UV-filter gjorde teknikerna ett stort misstag: De råkade ansluta avloppet till dricksvattenförsörjningen, vilket gör att samtliga hushåll i Kungsbacka med jämna mellanrum kommer att se bajs rinna ut ur vattenkranen."

Den texten låg ute i några timmar igår kväll innan man kunde ta bort den.

Barbro Ericson, informationsstrateg på Kungsbacka kommun, fick igår ett samtal om att sidan hackats och ser allvarligt på det inträffade:

– Det är givetvis allvarligt att någon kan, med vad vi förstår ganska enkla medel, komma in och göra en förändring på webbplatsen eftersom vi är beroende av den som vår informationskanal, säger hon.

-- Vi måste ha förtroende för kanalen för att människor ska läsa informationen och följa det som vi skriver på sidan, säger Barbro Ericsson.

Det finns inga misstankar om vem som publicerade texten, men händelsen kommer att polisanmälas.

– Nu vill man gärna ha reda på hur detta har gått till och vad vi ska göra för att det inte ska bli möjligt att göra det fler gånger, säger Barbro Ericsson.