Gapet mellan hög- och låginkomsttagare ökar

1:40 min

Skillnaden när det gäller vad man tjänar i södra och i norra Sverige har ökat. I dag är medelinkomsten per månad i norra Sverige 1 500 kr lägre än i södra Sverige. Det är större skillnad än för tio år sedan. Och inkomstskillnaden mellan Sveriges rikaste och fattigaste områden har blivit ännu större.

Sopåkaren Daniel Matthies har kört sopor både i Bromma, som är ett av Sveriges rikaste områden, och i Rinkeby som är ett av de fattigaste.

I dag är han ute och hämtar sopor i Rinkeby.

– Varje gång man tömmer ett sopkärl ser man ändå soporna. Inte för att man kollar, men man kollar ju. Här är det mer storkok, mer köttgrytor, mer papper och mer stål och skrot. I Bromma är väl egentligen mer lyx. Det är sådana där stora köttfärsförpackningar och det är väl åt det hållet, säger Daniel Matthies.

Det är kanske inte så förvånande att det finns skillnader mellan soporna i landets rikaste och landets fattigaste områden.

Mindre självklart är att inkomstskillnaderna mellan dem ökat sedan 1999. Då var skillnaden mellan de 100 rikaste och de 100 fattigaste områdena 533 000 kr om året. Tio år senare var skillnaden 770 000 kronor om året. Det visar inkomststatistik över landets nära 9 000 postnummerområden som Statistiska centralbyrån tagit fram för Sveriges Radios räkning.

Siffrorna visar också att inkomstskillnaden mellan norra och södra Sverige har ökat. Den genomsnittliga månadsinkomsten i de fem Norrlandslänen är cirka 24 000 kronor, och i södra Sverige 26 500 kronor.

96 av de 100 rikaste postnummerområdena ligger i Stockholms län.

Jesper Roine som är nationalekonom på Handelshögskolan i Stockholm menar att de ökande inkomstskillnaderna i Sverige har en mer positiv grund än i många andra länder.

– I svenska sammanhang har alla grupper fått en reallöneökning i alla fall. Men den har varit större för toppgrupperna, och det faktum att de här toppgrupperna typiskt sett finns i storstäder gäller även internationellt sett, säger Jesper Roine, som är nationalekonom vid Handelshögskolan i Stockholm.