Hårda tag mot oppositionen i Vitryssland

1:35 min

I Vitryssland fortsätter på tisdagen rättegångarna mot en rad oppositionella som suttit häktade sedan presidentvalet i december. Bland de åtalade finns två av de mest framträdande politiska motståndarna till landets president Aleksander Lukasjenka.

Andrej Sannikov och Vladimir Nekljajev var presidentkandidater för var sin oppositionsgren i det vitryska presidentvalet i december. Båda ansågs ha potential att kunna leda folk i gatuprotester men redan på valnatten greps de båda efter att ha misshandlats svårt i separata attacker från kravallpolis. Nu står de åtalade i olika domstolar i Vitrysslands huvudstad Minsk tillsammans med ytterligare en oppositionskandidat samt en rad andra politiska aktivister. 

57-årige Sannikov och 64-årige Nekljajev anklagas för att ha organiserat massprotesterna på valnatten när tiotusentals gick ut på Minsks gator.

I Vitryssland kan deras brott ge upp till 15 år i fängelse och rättegångarna följs uppmärksamt både inom landet och internationellt.

EU har i flera månader uppmanat den vitryska regimen att släppa det fyrtiotal personer som nu ställs inför rätta. I januari införde både USA, EU och en rad andra europeiska länder sanktioner mot Vitrysslands politiska ledning på grund av behandlingen av oppositionen i landet.

Samtidigt befinner sig den vitryska ekonomin i fritt fall, en kris som gradvis undergräver det stöd som finns för Aleksander Lukasjenka, Vitrysslands president sedan 17 år tillbaka.

Domstolarna i Minsk förväntas döma Andrej Sannikov och Vladimir Nekljajev till fängelse och straffens längd ses som en indikation på hur hårt Lukasenka tänker slå ned på oppositionen.

Fredrik Wadström