Örebro

De har inte ens råd med medicin

1:48 min

Inkomstklyftorna mellan Örebros bostadsområdens har ökat under 2000-talet. Det visar Sveriges Radios fortsatta granskning av inkomsterna i olika postnummerområden.

I de områden där de bor som tjänar minst märker vårdcentralen att många har ont om pengar.

– Många ber om recept för egenvårdsmediciner, alltså det som finns att köpa receptfritt men som vi sköterskor kan skriva recept på, säger Inger Lehman, chef för vårdcentralen i Varberga.

Poängen för patienten är att om de fått medicinen på recept så gäller frikortet när de hämtar ut medicinen.

– Då kan man få ut den medicin man absolut inte har råd att köpa över disk på apoteket, förklarar Inger Lehman.

Inger Lehman säger att hon hör samma berättelser från vårdcentralerna i till exempel Vivalla och Brickebacken. Det är i de här områden som de lägsta inkomsterna finns enligt vår undersökning, som vi började rapportera om i går.

I dag har vi också jämfört de senaste siffrorna med hur det såg ut tio år tidigare. Då visar det sig också att skillnaden mellan länets rikaste och fattigaste område har ökat. Från ungefär 130 000 kronors skillnad till över 230 000 kronor nu.

Det beror bland annat på att de låga inkomsterna i bostadsområdet i Vivalla i Örebro - länets lägsta - till och med har sjunkit på de senaste tio åren. Men den största förklaringen till att skillnaden ökar är att många av de rikaste områdena har gått kraftigt framåt. I många av dem har inkomsterna för varje vuxen ökat med minst 80 000 kronor.

I Varberga där Inger Lehman jobbar på vårdcentralen har den bara ökat med runt 30 000 kronor. De receptfria mediciner som hon säger att många patienter vill ha på recept för att de annars inte har råd att köpa dem, är många gånger vanliga mediciner:

– Det handlar om till exempel Alvedon och Ipren, det kan vara salvor för exem och mjukgörande salvor som man inte har råd att köpa.

Hur gör ni då? Skriver ni ut recept på medicinerna?

– Ja, det gör vi. Vi försöker hjälpa patienterna så länge vi kan, säger Inger Lehman, chef för vårdcentralen i Varberga.