”Astrid Lindgren – inte så nyskapande”

3:10 min

"Astrid Lindgren i all ära, men hon är inte så genomgående originell som man påstått", menar Eva Wahlström som i en ny avhandling gör gällande att Pippi Långstrump var långt ifrån en unik skapelse.

Det börjar i skolbänken. I handböcker om svensk barnlitteratur har det hittills presenterats som en sanning att mellankrigstidens barnlitteratur var urvattnad, tråkig och dålig. Enligt samma skola föddes den moderna barnboken 1945, samma år som Astrid Lindgren kom ut med Pippi Långstrump.

Eva Wahlström har själv varit en av lärarna som fört vidare detta till sina elever. Men hon misstänkte hela tiden att beskrivningen inte var riktigt sann. Något som hon nu fått bekräftat i sin egen litteraturforskning.

– Först fann jag Ester Blenda Nordström och den danska författarinnan Karin Michaëlis, som skriver om Ann-Marie respektive Bibbi. Det är två flickor som har påfallande likheter med Pippi. Vad jag gör i min avhandling är att jag försöker flytta positionerna lite genom att säga att den moderna barnboken inte föddes 1945. Astrid Lindgren i all ära, men hon är inte så nyskapande.

Den aktuella doktorsavhandlingen, med titeln "Fria flickor före Pippi: Ester Blenda Nordström och Karin Michaëlis - Astrid Lindgrens föregångare", läggs fram vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet. Avhandlingen ingår även i Svenska barnboksinstitutets skriftserie.

Eva Wahlström ser alltså Pippis föregångare i  Ester Blenda Nordström och danska Karin Michaëlis böcker om de "vilda", ridande flickorna Ann-Mari respektive Bibi från 1920- och 30-talet.

– Ann-Mari och Bibi var inte bara lika fria och modiga som Pippi, förklarar Eva Wahlström och fortsätter: De var till och med lika henne, både i vad de gör och hur de uttrycker sig. Tjejerna är uppkäftiga, ljuger och tar för sig. Att likheterna är stora är det som förvånat mig allra mest.