Kulturkollare: Gunnar Bolin

Gunnar Bohlin låtsas aldrig att han har koll om han inte har det. Ändå brukar folk överskatta honom hela tiden, tycker han. Tricket är att låta stensäker.

Namn: Gunnar Bolin.
Gör i Mannheimer & Tengby: Kulturkollen.
Ålder: 54.
Familj: Fru och tre barn (17, 20 och 23 år.)
Sysselsättning: Journalist på Kulturredaktionen i P1.

Hur förbereder du dig inför Kulturkollen?
-
Så här går det till: 1. Snabb koll på Kulturnytts hemsida för att se vad veckan bjudit på. Jag väljer en grej, funderar, googlar och skriver, eller snarare antecknar. Det måste både bli kul och en aning korrekt - alltså vara just dennas vecka kulturkoll.

Hur känner du när du väntar på samtalet från Anna och Tomas?
- Ooo.. det pirrar från hjässan till fotabjället. Eller så är jag mer koncentrerad på att hinna äta upp min ostmacka så att det inte smackas i radio.

Då blev jag överraskad…
- När jag hävdade att jag skulle hetat Yvonne om jag fick. Var kom det ifrån?
Lyssna på  här!

Då blev jag full i skratt…
- Mest hela tiden.

För en kulturanalfabet, finns det något du skulle rekommendera att starta med?
- Det handlar om att bli "drabbad" - fånigt ord.. men man måste en gång ha känt den där rysningen, att ögonen tåras och man undrar - vad händer? När det händer om man läser en dikt, ser på bio, lyssnar på musik, går på en utställning eller sitter på teatern - då är man ingen analfabet (längre).
Jag rös tidigt av Bryan Ferrys wailande mot slutet av låten "If there is something" på Roxy Musics första platta. Åt Suzanne Ostens "I lusthuset" på Unga Klara sent 80-tal. På senare år tex av Bill Violas videoinstallationer... ack ja.. tårarna väter tangentbordet vid blotta tanken. Nästan.

Vad tänkte du när Anna och Tomas bad dig vara med i programmet?

- Vad kul!

Har du någonsin ljugit om att du har mer koll på kulturen än du egentligen har?
- Aldrig. Men jag har långt mindre koll än vad folk tror. Så kan det gå. Utan att ljuga. Det är bara att låta stensäker.

Du som har koll på kulturen i jobbet, hur har du det med kulturkollandet på fritiden?
- Tjaa... på den punkten glider arbete och fritid ihop. Jag kulturkollar mycket på ledig tid. Konstigt vore det väl annars. Va?