Rödgröna överens om att kräva stopp för Fas 3

1:35 min

De rödgröna partierna i riksdagen gör nu ett försök att stoppa jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3. Arbetsmarknadsutskottets rödgröna ledamöter kräver att regeringen slutar att överföra arbetslösa till Fas 3, och Sverigedemokraterna säger till Ekot att de tänker stödja förslaget, som därmed får majoritet i riksdagen.

– Vi vill sätta ett moratorium och inte skicka fler människor till Fas 3, eftersom verksamheten uppenbarligen inte fungerar och inte leder till arbete, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Fas 3 har fått hård kritik både för att många Fas-3-are gör riktiga jobb, som borde utföras av ordinarie arbetskraft, och för att andra uppgifter i stället är helt meningslösa.

I dagsläget är det över 26 000 personer som har varit arbetslösa så länge att de nått till Fas 3.

Nu vill alltså Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att regeringen sätter stopp för att fler överförs till den här åtgärden.

Ylva Johansson har andra planer för dem.

– De ska få aktiva insatser, utbildning och andra aktiva insatser från Arbetsförmedlingen. Formellt får man vara kvar i Fas 2.

Varför behövs det här?

– I dag har vi en stark uppgång på arbetsmarknaden. Det skapas många nya jobb. Då måste vi se till att de som är långtidsarbetslösa kan ta de jobben. När ska de få jobb om inte nu? Det duger inte att förvara människor i passivitet när det finns jobb att söka, säger Ylva Johansson.

De rödgröna partierna gör nu ett så kallat utskottsinitiativ som regeringen är skyldig att följa, om det vinner majoritet i riksdagen. Och det kommer det att göra eftersom Sverigedemokraterna säger att de stödjer förslaget.

Sven-Olof Sällström (SD) sitter i arbetsmarknadsutskottet och han tycker att det är hög tid att Fas 3 stoppas.

– Det här är ett sätt att gömma undan människor istället för att ge dem en chans att komma ut på arbetsmarknaden.

Vad säger ni om regeringen inte gör något åt Fas 3?

– Någonting måste de göra.

Ylva Johansson skräder inte heller orden.

– Det är en skandal att man tar emot rapport efter rapport om en verksamhet som inte fungerar och som inte leder till arbete, och inte gör någonting åt det, säger hon.