Regionvalet 2011

S vill ge mer pengar till vården

1:28 min

Gärna privata alternativ. Men nej till utförsäljningar av sjukhus. Det var Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholts budskap när han besökte P4 Väst idag.  

– Jag vill anslå mer pengar till sjukvården så att vi från staten, från landet tar ett ansvar för att föra ut mer pengar till sjukvården. Om sjukvården inte har tillräckliga resurser så kan man väl lika gärna privatisera den, och det är just det jag vänder mig emot.

– Det är bättre att den allmänna sjukvården får mer resurser, så att du inte behöver köpa privata sjukförsäkringar, säger Håkan Juholt.

Men på Uddevalla sjukhus idag är det inte alla som håller med S-ledaren.

– Socialdemokraterna har ju misslyckats med sin politik när det gäller sjukhusen, tycker jag i alla fall. Om det blir förändringar behöver det inte bli till det sämre, säger en man.

Och Håkan Juholt stänger inte helt dörren för privata alternativ. Men han tycker att en fullständig utförsäljning av den offentliga vården gör att valmöjligheterna minskar, när bara vinstdrivande verksamheter finns kvar.

– Det är jag emot. Jag har inget generellt emot privata alternativ till det offentliga, men jag ser ju hur vår gemensamma sjukvårdvård åderlåts på resurser år efter år eftersom skattesänkningar varit viktigare. Och därför går personalen på knäna och köerna kan också växa, säger Håkan Juholt.