Politisk kommentar

”Partiledare älskar krutröken”

5:19 min

Fem dagar före omvalet i regionen kom Socialdemokraternas partiledare till Västra Götaland. Han började i Uddevalla och talade bland annat om att vård ska fördelas efter behov. Bosse Adriansson, politisk kommentator på P4 Väst var på plats och lyssnade.

”Där blev det rundgång, konstaterade partiombudsmannen Moa-Lisa Fransson när Håkan Juholt talat färdigt. Och visst hade det mesta hörts förut, om inte annat i den här radiokanalens lokaler på Södergatan, bara en liten stund innan han klev upp i talarstolen i politikens eget Speaker´s Corner i Uddevalla, korsningen Kungsgatan-Norra Drottninggatan.

Det finns inget som partiledare älskar så mycket som krutröken i en valrörelse. Ändå var Håkan Juholt lite nödbedd innan han till slut kastade sig in i omvalsrörelsen i Västra Götalandsregionen.

Det finns en del att vinna och kanske mer att förlora för partiledare som ger sig in i lokala valrörelser i Västra Götaland och Örebro, kanske speciellt för Håkan Juholt som pinfärsk partiledare. Regionvalet handlar om väntetider på akuten, om framtiden för sjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad, om taxan och biljettsystemet i kollektivtrafiken, om vägar, broar och tunnlar. Om det går bra för Socialdemokraterna kommer det att talas om en ny Gert-Inge Anderssoneffekt, precis som det gjorde i Trollhättan. Går det dåligt kommer det att smeta av sig på Håkan Juholt. Han kommer att förknippas med ännu en tung valförlust. Så fungerar den politiska dramaturgin, rättvist eller inte.

Det var kanske därför Håkan Juholts tal i Uddevalla var en blandning av high-lights från linjetalet på partikongressen i mars och ett slags utkast till ett valtal årgång 2014. Det var därför han passade sig för att peta i detaljer i regionpolitiken, kanske också av omsorg om regionpolitikerna som nu äntligen får chansen att stå i centrum utan att överglänsas av partiledare, andra tunga rikspoltiker och för all del också av hemvävda kommunpolitiker.

Håkan Juholt höll ett starkt ideologiskt tal, som säkert smekte själen på mer vänsterinriktade socialdemokrater. Medborgarvärdet går före kundvärdet var ett budskap som återkom i olika varianter. Inga gräddfiler i vården, vård efter behov, inte efter plånboken var andra symbolladadde ord som kryddade anrättningen. Därmed försökte han dra upp en skiljelinje mellan socialdemokratisk och borgerlig sjukvårdspolitik -utan att det behöver ses som ett inlägg i regiondebatten, vilket det ändå kommer att tolkas som av både anhängare och motståndare.

När partierna liknar varandra på gränsen till oigenkännlighet i sina vallöften om vården i Västra Götaland, högst en timmes väntan på akuten, satsningar på småsjukhusen, mer ambulanssjukvård, ja då gäller det att hitta en profilfråga. Socialdemokraternas strategi är att skrämma med utförsäljningar av vården.

Problemet för Socialdemokraterna i Västra Götaland är att identifiera spöket. Moderaterna sa i valet i höstas att de kan tänka sig andra huvudmän, alltså privata, för mindre sjukhus som Dalslands sjukhus. Men i den här valrörelsen driver inget av allianspartierna någon privatisering, däremot privata alternativ av en och annan specialitet på sjukhusen, och en valfrihet som också omfattar mödravård och rehabilitering.

Håkan Juholt valde liksom förbandet, finansministerkandidaten Tommy Waidelich, att använda Stockholm som avskräckande exempel.

Det är möjligt att Juholt och Socialdemokraterna plockar en och annan poäng på att varna för utförsäljningar i vården, och som Juholt gjorde i Uddevalla, förfasas över avregleringar av tågtrafiken och elmarknaden och prata om skolpolitik som utmärks av experimentlusta. Det pedagogiska problemet för Socialdemokraterna är att förklara varför partiet i all väsentligt har bejakat både avregleringarna, friskolorna och explosionen av privata vårdcentraler. I Nyhetstimmen idag sa Juholt att privata alternativ är bra som komplement, också i vården.

Men Håkan Juholt driver en tes om politiska motståndare som steg för steg bygger ett annat Sverige, med budskapet att annat var det förr.

I sitt linjetal som nyvald partiledare använde Håkan Juholt mellanslagsbegreppet social demokrati 20 gånger. I går slank det med två gånger.

Håkan Juholt har beskrivits som en politiker med humor, han har till och med uppmanats att tona ner roligheterna något. Det var en allvarsam och laddad partiledare som talade I Uddevalla. Men det där om att det under vintern hänt att man hållit på att frysa ihjäl på perrongen samtidigt som man kokar av ilska för att tågen inte kommer, det var rätt kul.

Och när Håkan Juholt försökte höja valtemperaturen i den 20-gradiga värmen fick han säkert tysta applåder även av politiska motståndare som för allt smör i Oskarshamn inte vill ha ett lågt valdeltagande.”