Het EU-debatt om gränskontroller

2:00 min

Frågan om nya gränskontroller inom Schengenområdet utlöste en hätsk debatt idag i EU-parlamentet. Den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström blev hårt kritiserad för ett preliminärt förslag som Socialdemokraternas gruppledare Martin Schulz ogillar.

Det preliminära förslaget lades fram i förra veckan. Socialdemokraternas gruppledare Martin Schulz säger att EU-kommissionens kommunikation i förra veckan inte var bra. Han kallar den "överdriven".

Schulz anser att EU-kommissionär Cecilia Malmström har låtit sig påverkas av populistiska krafter i framför allt Frankrike och Italien. 

Under dagens debatt här i Strasbourg kritiserade den liberala gruppens ledare Guy Verhofstadt en formulering i EU-kommissionens text. Det här kan tolkas som en öppning för att på ett helt nytt sätt återinföra gränskontroller inom Schengenområdet, säger Verhofstadt, och det är i så fall något som den liberala gruppen kommer att bekämpa med all kraft. 

Men Cecilia Malmström menar att EU-parlamentarikernas oro mycket beror på feltolkningar av vad hennes utkast till förslag faktiskt säger. 

– Naturligtvis ska vi inte återinföra gränskontrollen. Absolut  inte. Men det vi säger är att det finns brister i Schengen. De identifierade vi redan för ett halvår sedan. Vi måste bli bättre på att utvärdera och rätta till dem. Sedan måste regelverket bli tydligare angående när man kan, under exceptionella omständigheter, införa gränskontroller igen, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström. 

De senaste veckorna har Frankrike kontrollerat och stoppat tusentals tunisiska migranter som har försökt ta sig in i landet via Italien. Enligt Cecilia Malmström har både Frankrike och Italien töjt på gränserna för vad Schengenreglerna tillåter, men så bör det inte få vara i framtiden, säger hon. 

– Vi vill från kommissionens sida att man inte ska kunna göra den här typen av åtgärder på egen hand, utan det ska vara ett europeiskt beslut, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.