Tårgas under grekiska protester

2:32 min

Grekland lamslås igen av en omfattande generalstrejk. I Aten marscherar de fyra största fackförbunden i protest mot regeringens sparplaner. Polisen uppges nu ha använt tårgas i Aten. 

De flesta transporter har stoppats av generalstrejken. Tåg och färjetrafiken ligger nere. Flygtrafiken stoppas från klockan tolv till fyra i eftermiddag av att flygledarna strejkar.

Det är regeringens ytterligare sparplaner den här månaden som protesten gäller. Ett sparpaket på motsvarande 23 miljarder euro fram till 2015.

Flera tusen i kommunistpartiets fackförbund PAME har redan tågat genom centrala Aten, berättar vår korrespondent på plats Vladislav Savic.

Den demonstrationen följs av de större fackförbundens.

Säkerhetspådraget är omfattande med extra inkallade kravallpoliser, för att undvika de våldsamheter som tidigare protester urartat i. 

Upplopp med unga som kastat sten och särskilt riktat sin vrede mot banklokaler och statliga byggnader. Deras brandbomber har mötts med tårgas och kravallpolisens batonger.

Den incidenten inträffade i maj förra året då en banklokal brändes och tre anställda där inne dödades i elden.

En del av bankerna är stängda nu, men de som håller öppet har dragit ned ståljalusierna för att undvika att bli måltavla för stenkastare eller brandbomber.

Greklands ekonomiska situation är prekär trots nödlånet från EU och Internationella Valutafonden, IMF på motsvarande 110 miljarder euro har inte situationen påverkats särskilt mycket till det bättre.

Grekerna har fått se sina löner sänkas, pensioner minskas och pensionsåldrarna höjas märkbart. Skatter har höjts, men fortfarande är skatteflykten omfattande.

Parlamentet kommer rösta om en ny omgång nedskärningar senare i maj. Det regerande socialistpartiet har också lovat ett omfattande privatiseringsprogram för de kommande fem åren.  Men precis som många andra utlovade reformer har det hittills inte blivit verklighet.

Arbetslösheten är hög, officiellt på 15 procent och särskilt drabbas unga greker, som inte längre tar sig in på arbetsmarknaden.

De som protesterar idag anser att åtstramningarna slår orättvist mot dem som redan har det tufft ekonomiskt. Landets största fackförbund GSEE sa igår att den politik som nu förs är orättvis och grym och har fått den redan höga arbetslösheten att öka ytterligare.

– Regeringen försöker nu ta ifrån oss rättigheter som det tagit många decennier för arbetarklassen att vinna, kommenterade Athanassios Sidiropoulos, strejkande elektriker, som normalt jobbar på en av färjorna i Pireus hamn.

– Alla sjömän har rätt till pension och hälsovård, det ingår i våra kollektivavtal.

Enligt en opinionsundersökning som privata tv kanalen Mega beställt är 71 procent av grekerna emot hur regeringen hanterar den ekonomiska krisen.

Det är en ökning mot februari  i år då 66 procent var negativa till regeringens insatser.