Dyrare åka med SL

1:14 min

Från september höjs priset för SLs månadskort med 100 kronor, till 790 kronor. Det meddelade den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting idag när den presenterade sin budget idag. Höjningen beräknas ge SL ett tillskott på 700 miljoner kronor, som ska användas till utbyggnad och upprustning av kollektivtrafiken.

– Ungefär hälften av dom investeringar som vi gör nästa år på 1,4 miljarder finansieras via SL kortet. Vi räknar med att få in 700 miljoner och det går direkt in i SLs budget, säger Torbjörn Rosdahl, (M), finanslandstingsråd.

700 miljoner, det betyder i realiteten att SL:s månadskort ökar från 690 till 790 kronor, och det reducerade kortet kommer kosta 490 kronor från september i år.

Det som framförallt ska ske nästa år är en fortsatt upprustning av tunnelbanan och utbyggnad av Tvärbanan mellan Alvik och Solna.

Men Torbjörn Rosdahl inser också att många resenärer kommer ha synpunkter på taxehöjningen.

– Det tror jag. Det brukar man ofta ha men ingen har synpunkter på att dricka två öl. Det är ungefär samma kostnad och den glädjen är över ganska snabbt medan ett månadskort räcker en hel månad. Och du har Sveriges bästa kollektivtrafik och vi kommer att utöka turtätheten och punktligheten. Det som sker just nu är att tunnelbanan är 50-60 år, Roslagsbanan och Saltsjöbanan är ännu äldre och den renoverar vi och bygger ut till dubbelspår och bättre signalsystem, vilket gör att punktligheten och tillgängligheten blir mycket bättre, säger Torbjörn Rosdahl, (M), finanslandstingsråd.

När det gäller sjukvården i länet är det fråga om närmast svindlande 48.8 miljarder som kommer tillföras nästa år . 1.8 miljarder mer än i år, hävdar alliansen stolt. Men även här finansieras det till en del av höjda patientavgifter, bland annat läkarbesök på vårdcentral blir 50 kronor dyrare vilket oppositionen proteserar mot. Å andra sidan blir såväl mammografi som så kallad bukaortascreening gratis nästa år. Det tycker sjukvårdslandstingsrådet folkpartisten Birgitta Rydberg är en lyckad lösning:

– Vi tror att vi kommer få fler som deltar i de här undersökningarna och därmed kan man rädda fler liv. Det är därför vi vill att det ska vara avgiftsfritt så att alla som kallas kommer, och inte avstår av ekonomiska skäl säger Birgitta Rydberg.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se