AMF-ordförande anklagas för skatteflykt

AMF Pensions orförande Bertil Villard anklagas nu för skatteflykt. Genom att via ett avancerat upplägg föra ut vinster på drygt 23 miljoner kronor till ett bolag i Peru behövde AMF-ordföranden bara betala 4 procent i skatt. Men Bertil Villard tycker inte att han gjort något fel.

2006 skaffar Bertil Villard, ordförande i AMF pension, ett bolag i Peru. Via en serie transaktioner från sina svenska bolag via Luxemburg slussas drygt 23 miljoner kronor i vinster till Peru.

I Peru kan Bertil Villard plocka hem pengarna igen, men behöver bara betala den låga peruanska kupongskatten på fyra procent.

På det viset tjänar Bertil Villard alltså över 10 miljoner kronor jämfört med om han fått skatta på vinsterna här hemma, där skatten kunnat hamna mellan 50-60 procent.

AMF-ordföranden Bertil Villard räknas som en av Sveriges tyngsta advokater inom bolagsjuridik.

Han är delägare i advokatfirman Vinge och fick av regeringen en central roll i arbetet med privatiseringarna av Vin & Sprit och Posten för några år sedan.

Sedan 2009 är han ordförande i AMF Pension som ägs av LO och Svenskt Näringsliv.Villard blev ordförande efter att en pensionsskandal skakade ledningen för bolaget.

Men nu anklagas alltså AMF-ordföranden för skatteflykt av Skatteverket och ärendet ligger i Förvaltningsdomstolen.

Bertil Villard försvarar sig med att upplägget var helt igenom lagligt. Det följde helt det skatteavtal Sverige hade med Peru fram till i januari 2007.

– Det här är ett tillåtet sätt att begränsa sin skatt, jag tycker inte det är konstigt. Sedan kan man ju tycka att 4 procent är väldigt lite, vilket det naturligtvis är. Men det är tillåtet.

Du är ordförande i AMF Pension. 

– Ja, säger Bertil Villard.

Hur tycker du att det här upplägget stämmer med de etiska värderingar som du som ordförande har slagit fast där?

– Jag tycker att om man har öppet redovisat i sin deklaration, ett enligt Skatteverket accepterat och godkänt förfarande, det vill säga det är lagligt - så har jag inga problem med det.

Ni pratar bland annat om att den etiska ambitionsnivån ska vara högre än att bara följa lagar och regler strikt. 

– Det är rätt. Och jag tycker att om man redovisar det i sin deklaration. 

Har du gjort det här? Har du en etisk hög ambitionsnivå?

– Jag har en hög etisk ambitionsnivå. Det är klart att det finns folk som kan komma att ifrågasätta det, säger Bertil Villard.

På Skatteverket medger man att de så kallade Peruuppläggen följt skatteavtalet.

Men generellt handlar det ändå om olaglig skatteflykt, säger analytikern Göran Haglund på Skatteverket.

– Man bildar bolag som inte har någon uppgift förutom att slussa pengar från ett svenskt bolag ner till Peru, och sedan tillbaka till den svenska ägaren.

– I dessa fall har det aldrig varit frågan om att driva någon slags verksamhet i Peru, säger Göran Haglund.