Tysk kritik mot Danmarks gränskontroller

1:12 min

I Tyskland har Danmarks beslut om att återinföra gränskontroller mellan de två länderna fått flera politiker att reagera kritiskt.

– Återinförandet av gränskontrollerna bryter skarpt mot andan i Schengen-fördraget, säger den tyske konservative europaparlamentarikern Manfred Weber och anklagar Danmark för att vilja plocka russinen ur Schengen-kakan.

– Om danskarna inte vill vara en del av Schengen är det bättre att helt lämna samarbetet så kommer danskarna snart att inse nackdelarna med det.

Andra tyska politiker frågar sig om Danmark alls kan vara kvar i Schengenöverenskommelsen om landet gör allvar av dagens beslut.

Företrädare för näringslivet i delstaten Schleswig Holstein, som gränsar till Danmark, befarar att det danska beslutet är ett steg tillbaka.

Den socialdemokratiska europaparlamentarikern Martin Schulz kallar det för ren populism.

– Ett potentiellt problem med flyktingströmmar från Nordafrika löser man inte vid den tysk-danska gränsen, däremot förvandlar man gränspendlarna vardag till kaos, säger han till tidningen Tagesspiegel.

Regeringen i Berlin reagerar desto lugnare. Källor säger till tidningen Spiegel att allt pekar på att Danmark inte ifrågasätter Schengen-överenskommelsen i stort.