Invånarna blir allt rikare i vissa stadsdelar

2:16 min

I Stockholm finns stora klyftor mellan fattiga och rika. På en del ställen har invånarna blivit allt rikare. I vissa områden har utvecklingen varit extrem. I området som brukar kallas för Sofo, på Södermalm, har andelen höginkomsttagare femdubblats sedan -90-talet.

Peter Eriksén, som har jobbat som mäklare sedan 1995, och sålt många lägenheter i just Sofo, säger att det är stor skillnad på visningarna där nu jämfört med när han började.

– Det är helt annorlunda, det är ett helt annat prisläge där i dag. Framför allt är det bra mycket mer folk och folket som är där är väldigt medvetna. Det är väldigt mycket modemänniskor och mediamänniskor som finns på visningarna.

Att området har blivit så trendigt och dyrt tror han beror på att allt fler restauranger, barer och trendiga modebutiker har öppnat i krokarna.

Området Sofo, som står för South of Folkungagatan eller söder om Folkungagatan hittar man mellan Ringvägen i söder och Folkungagatan i norr, Götgatan i väster och Erstagatan i öster. Även om inte alla som vi möter i området är så förtjusta i namnet Sofo så använder gärna mäklarna det i annonser.

Antalet höginkomsttagare har ökat dramatiskt här i området sen 90-talets början, visar studier som forskaren Elisabeth Lilja, vid Stockholms universitet har gjort.

– I Sofo-området har andelen höginskomsttagare femdubblats under den här perioden, säger Elisabeth Lilja.

En förklaring är att många hyresrätter har ombildats till bostadsrätter. Från 90-talets början har andelen bostadsrätter i innerstan ökat från 29 procent till 57 procent, enligt Elisabeth Lilja. Men hon tror mer att det handlar om att människor vill åt den livsstil som området symboliserar, genom att bo där.

Och typen av livsstil syns ofta i lägenheternas inredning på visningarna, säger mäklaren Peter Eriksén.

– Det hänger väl lite mer lp-skivor på väggarna i Sofo än det gör någon annanstans i Stockholm, säger Peter Eriksén.

Eduard Quitero som har bott här i tio år tycker det är synd att området har blivit allt mer kommersiellt på senare tid:

Men han trivs fortfarande bra i området å säger att det är ett öppnare klimat o större acceptans här än i andra delar av stan.

Marie Winstam tycker att området blir allt mer segregerat:

– Så småningom kommer det inte bo några låginkomsttagare här tror jag, säger Marie Winstam.