"Biltvätt" kan rensa oljefåglar

Oljesaneringsexperten Peter Svensson från Karlshamn har utvecklat en unik metod för att rädda fåglar som måste tvättas rena från olja.

Nu är det drygt ett år sen den stora oljekatastrofen på Österlen där stränderna förorenades med olja sedan det kinesiska fartyget Fu Shan Hai havererat utanför Bornholm efter att ha kolliderat med ett cypriotiskt containerfartyg.

1 200 ton maskinolja läckte ut från det kinesiska fartyget och en hel del av den svarta stinkande sörjan flöt iland på Österlens stränder.

Oljesaneringsexperten Peter Svensson från Karlshamn var en av dem som deltog i arbetet med att tvätta Österlens stränder. Arbetet gjorde djupa intryck på honom och inspirerade honom till att utvecklat en ny uppfinning. Det handlar om en unik metod för att rädda fåglar som måste tvättas rena från olja. Peter kallar det för ett fågelhotell, en anläggning som skulle kunna fungera ungefär som en automatisk biltvätt.

– Jag har tagit fram en speciell sort bark som är finare än kaffe. Den sprutar jag upp i fjäderpälsen på fågeln. Sedan sköljer jag den med vatten.

Om och i så fall när Peters fågelhotell kommer i produktion återstår nu att se.