Danmark försvarar beslut om gränskontroller

1:42 min

Vid dagens EU-möte i Bryssel försvarade Danmarks regering sitt beslut att införa nya kontroller vid gränsen till Sverige och Tyskland. Det danska beslutet har fått hård kritik från flera håll, och har bland annat pekats ut som ett misstänkt brott mot Schengenreglerna. Men den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström tycker att det är för tidigt att kommentera.

Sent igår onsdag fick Cecilia Malmström och EU-kommissionen information om det danska beslutet att införa kontroller vid sina gränser.

Beslutet har fått kritik, bland annat från svenska och tyska EU-parlamentariker som tycker det här bryter mot andan i Europas Schengensamarbete.

Men den danske invandrarministern Sören Pind har vid dagens ministermöte här i Bryssel bestämt hävdat att kritiken bygger på missförstånd.

– Det är inga gränskontroller, säger han, utan bara vanliga tullkontroller för att leta efter droger och vapen.

Den danske invandrarministern är här i Bryssel i dag för att diskutera bland annat vissa förändringar av Schengenreglerna, som styr mycket av den fria rörligheten över gränserna i Europa.

Schengensamarbetet är en av EU:s just nu allra hetaste politiska frågor, inte minst på grund av Frankrikes gränskontroller de senaste veckorna för att stoppa nordafrikanska migranter att komma in i landet via Italien.

Efter det danska beslutet om nya kontroller har en talesperson för EU-kommissionen sagt att det inte är acceptabelt att försöka ändra på EU:s fria rörlighet för varor eller personer över gränserna.

Men på väg in till ministermötet poängterade Sören Pind flera gånger att det som Danmark nu gör inte är ett brott mot Schengenreglerna.

Det handlar inte om gränskontroller av till exempel folks pass, vilket skulle vara ett brott mot Schengenreglerna. Däremot - säger Sören Pind - ska Danmark låta tulltjänstemän leta efter bland annat droger och vapen vid gränserna.

– Vi vill inte återinföra gränser i Europa, säger han - däremot stoppa gränsöverskridande kriminalitet.

Efter dagens klargöranden anser Sveriges migrationsminister Tobias Billström att Danmark inte kommer att bryta mot Schengenreglerna.

– Det står uttryckligen att avtalen inte på något kommer att leda till att polisen kommer företa personkontroll vid de danska gränserna, liksom det naturligtvis inte heller är tal om att införa passkontroll i förhållande till de länder som är med i Schengen-samarbetet. Det är lite svårt att med utgångspunkt från detta föra en diskussion om att Danmark bryter mot Schengen-regelverket, säger Tobias Billström till Ekot.