Saab

Saab måste hitta ny finansiering

Med Hawtai borta ur bilden försvinner 30 miljoner euro (cirka 270 miljoner kronor) i ett första konvertibelt lån som skulle förstärka Saabs tomma kassa.

Saab har i dag helt enkelt inte råd att bygga bilar, det finns inga pengar att betala sina leverantörer med. Bolaget håller på att förblöda och sträcker sig förtvivlat efter första hjälpen.

– Nu är det topp-prioritet att hitta någon ny form av finansiering som ersätter den här biten, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Därför blir den tidigare planerade fastighetsaffären aktuell igen. Tanken är att sälja bolaget Saab Property vari fabriken är placerad för att sedan hyra tillbaka den. Tilltänkt köpare är Vladimir Antonov och affären skulle ge 30 miljoner euro i kortfristigt kapital.

Men återigen väntar Saab även i den delen på ett godkännande från EIB.

Det Saab har att röra sig med är Gemini-lånet på 30 miljoner euro och så hoppas man få loss drygt 29 miljoner euro från EIB.

Enligt Gustavs havererade affären med Hawtai på grund av motsträviga aktieägare. Men diskussionerna fortsätter med bolaget samtidigt som man diskuterar med andra kinesiska tillverkare.