Christine Beckman om kindpussar: "Som kvinna är det bara att står kvar till de slutar"

Torsdagen 12 maj

Ska man kindpussas eller inte? Om ja, hur många gånger? Hur förhåller man sig när man blir bjuden på middag? Ja, hur gör man egentligen när man ska ut i världen och försöka få till framgångsrika internationella relationer till sitt företag eller bara privat?

Det handlade det om på Europaveckan i Karlshamn som hålls denna vecka och där så arrangerades idag ett föredrag med temat kulturella skillnader i internationella affärsrelationer.

– När det gäller kindpussar kan det vara allt från två till fyra. Och som kvinna är det bara att stå kvar till dess att de slutar, säger Christine Beckman, föreläsare som har bott i en massa länder och fått lära känna många olika kulturer under sitt liv.

Christine Beckman berättade att de viktigaste i alla kulturer är att bygga relationer ta sig tid och hålla kontakten. Men det finns stora skillnader i länders sätt att göra affärer.

Finland har till exempel väldigt olik förtagskultur jämfört med oss. Finska chefer är mer militäriska och tycker att  svenska chefer är mesiga. Danskar är driva affärsmän, köper billigt, säljer dyrt medan vi svenskar tänker att det måste ju finnas ett pris som är rätt, berättar Christine Beckman.