AMF:s ordförande hoppar av

1:10 min

AMF Pensions ordförande Bertil Villard lämnar sitt uppdrag efter Ekots avslöjande om hans skatteplanering. Villard har kritiserats för sitt agerande bland annat av LO, som är en av ägarna till AMF Pension. Han anklagas dessutom för skatteflykt av Skatteverket.

Bertil Villard skriver i ett mejl till Ekot att de mediala reaktionerna som ägarna gett uttryck för gör att han inte längre känner att han har förtroende för ägarna i AMF, och att de inte har förtroende för honom.

I går konstaterade Per Bardh, vice ordförande i LO, att Bertil Villards agerande inte var acceptabelt. 

– Jag tycker att han har passerat de regler som vi ställer upp, sa Per Bardh till Ekot.

Men Villard skriver att ägarna visste om det hela när han började som ordförande i AMF Pension. Enligt honom ska han innan han tog uppdraget som AMF-ordförande ha sett till att hela skattemålet var känt hos bland annat LO.

Historien handlar om att Bertil Villard flyttat 23 miljoner kronor som han gjort i vinst i Sverige till ett bolag i Peru, där skatten bara ligger på 4 procent.

Villard hävdar fortfarande att agerandet är lagligt eftersom det finns ett gammalt avtal mellan Peru och Sverige. Men Skatteverket ser det som skatteflykt eftersom det peruanska bolaget bara hade till uppgift att slussa pengar tillbaka till Sverige.

– De här fallen handlar bara om att man kringgår det hela. Man bildar bolag i Peru som inte har någon som helst uppgift mer än att slussa pengar från Sverige till Peru och sedan tillbaka till den svenska ägaren, säger Göran Haglund på Skatteverket.

Bertil Villard slutar inte bara som ordförande i AMF Pension, utan lämnar också sin post som styrelseordförande i Lernia.