Läget oförändrat trots härdsmälta i Fukushima

1:37 min

Det japanska kärnkraftbolaget Tepco har för första gången medgett att minst en av de havererade kärnkraftreaktorerna i Fukushima har drabbats av en härdsmälta. Men det betyder inte att läget har förvärrats eller att farorna med radioaktiv strålning har ökat, säger Ann-Christin Hägg, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det som Tepco har gått ut med nu är att de har ett hål i reaktortanken och i reaktorinneslutningen. Det är ännu inte bekräftat men vi misstänker att det varit så redan tidigare så detta påverkar inte läget vid anläggningen, säger Ann-Christin Hägg.

Det som har hänt är att bränslet i reaktorn ett i Fukushima har smält, ramlat till botten och bränt hål i reaktorinneslutningen, alltså en så kallad härdsmälta. Det, enligt en talesperson för kärnkraftsbolaget Tepco, som dock vill tona ner riskerna och säger att det handlar om en partiell härdsmälta och att reaktorn var avstängd och under nedkylning när det inträffade.

Det största problemet som härdsmältan innebär är ytterligare radioaktiva utsläpp från det läckande kylvattnet, främst i havet. Men Ann-Christin Hägg vill ändå betona att det handlar om en lokal katastrof som inte påverkar större geografiska områden likt kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Men det finns ändå rekommendationer för de som vistas i Japan.

– De rekommendationer som vi i myndigheterna har gått ut med är att man ska undvika resor till vissa provinser i Japan. Tokyoregionen ingår inte i de provinserna. Den andra rekommendationen är att man inte ska vistas inom åtta mil från kärnkraftverket och de rekommendationerna kvarstår.