Felaktigheter tvingade fram helgens omval
I helgen är det omval i Västra Götaland och i Örebro. Röstningen kan innebära förändringar i landsting respektive kommun, ändå väntas ett mycket lågt valdeltagande.
På söndag är det två omval. Dels i en valkrets i Örebro kommun där ett partitält stod för nära röstningslokalen och 17 budröster felaktigt godkändes, dels landstingsvalet i Västra Götaland där felaktiga röster räknades och förtidsröster inte hann fram i tid för att registreras.
I båda fallen var det enstaka röster som avgjorde var makten hamnade och valnämnden beslutade därför om omval.
I Örebro var det en enda röst som avgjorde var det sista mandatet hamnade. Kommunen har sedan valet i september haft rörlig ordförandepost, varannan månad de borgerliga, varannan månad Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Valspurten märks av. Valstugorna är uppe igen och alla partiledare har varit på besök. I dag var det Centerpartiets Maud Olofsson som besökte Örebro.
– Är det valrörelse ska både lokala och nationella politiker vara med, tycker jag, säger Maud Olofsson.
I Örebro är det omval i en av fyra valkretsarna, är det verkligen värt att ha omval när det är så små marginaler?
– Det är alltid värt att hylla principen om rättvisa i val. Om vi börjar tumma på det är vi illa ute.
Partiledarna har också varit runt i Västra Götalands län, där bland annat 16 röster på Centerpartiet aldrig räknades. Det var just så många röster som saknades för att Centerpartiet skulle få det sista utjämningsmandatet.
Men valdeltagandet väntas bli rekodlågt, omkring 60 procent visar Sifos senaste mätning.
Titti Witting i Göteborg är en av dem som redan har förtidsröstat inför söndagens val.
– Jag upplevde nog det vid valet att det var lite slarv, lite hipp som happ. Det kanske blir mer rättvisande, även om det är lägre antal som röstar, säger hon.
Andreas Ericsson, P4 Örebro
Lotta Myhrén, Ekot