REGIONVALET I VÄSTRA GÖTALAND

Låg valtemperatur bland förstagångsväljarna

1:56 min

På söndag är det dags för det hittills största omvalet i Sverige, regionval i Västra Götaland, där alla röster inte kom med i röstsammanräkningen i höstas. Omvalet innebär att en del nya, unga väljare som har fyllt 18 år efter hösten val, nu får rösta.

– Det är roligt att vara med och bestämma och förändra Sverige. Jag tror att jag kommer rösta som mina föräldrar. Det känns bättre så.

– Jag har inte tänkt på att rösta.

– Jag ska rösta. Jag tycker att det är konstigt att det inte kunde gå rätt till från första början när det finns åtgärder för att det ska gå rätt till.

Margim Ibishi, Maryam Semo, Marigoua Hajdari och Beatrice Westlund har alla fyllt 18-år efter valet i höstas. Det innebär att de nu inte behöver vänta i upp till fyra år på att få lägga sina röster i ett val när regionvalet får göras om.

Av de 1,2 miljoner personer som får rösta på söndag, är det 13 731 personer som fyllt 18 år efter höstens valdag.

Men att det är ett val nu på söndag och att 149 ledamöter ska utses i regionfullmäktige här i Västra Götaland, märks inte så mycket i korridorsnacket på Angeredsgymnasiet med sina 1 200 elever, trots att Miljöpartiets ungdomsförbund har ett kampanjbord och att Björn Lindgren, språkrör för Grön ungdom är i skolan.

– För att uppmärksamma folk på att det är val. Det är tyvärr många som inte känner till det. Och självklart för att få folk att rösta grönt, säger han.

Hur tycker du att valtemperaturen är?

– Den är inte lika hög som vid valet i höstas men det är väl förklarligt. Jag var nere här för några veckor sedan och då var det totaldött men nu känner man ändå att valtemperaturen stiger lite grann.

Men på Angeredsgymnasiet går ju också elever som fick rösta i höstas och som får rösta nu igen. En av dem är Mariam Jabr.

– Jag bestämde mig för en vecka sedan. Jag ska inte rösta på samma parti som i höstas, jag har ändrat mig för att jag har fått en chans att lära mig mer om de olika partierna och vad de står för, säger hon.