Kritiserar utvisningar med olämpliga föräldrar

2:02 min

Efter Ekots rapportering, om ett fall där två barn ska utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin mamma trots att mamman hotar att döda barnen, får regeringen nu kritik. Svenska avdelningen av FN:s barnfond Unicef kräver att lagen ska ändras.

Vi har tidigare granskat fallet med de två barn som ska utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin mamma, som är psykiskt sjuk och hotar att döda barnen.

Där har socialtjänsten omhändertagit barnen för att skydda dem från mamman, medan Migrationsverket har beslutat att barnen ska utvisas tillsammans med mamman.

- När två myndigheter kommer till så olika beslut så måste det vara så att någon utav dem inte har beaktat barnets bästa, säger Maria Larsson, barnminister. Men hon vill inte säga vilken av myndigheterna som gjort fel i det här fallet.

FN:s barnfond Unicef har skrivit ett brev till regeringen. Där kräver de att lagen om vård av unga ska göras om, så att det inte är möjligt att barn som omhändertas för att de behöver skydd från sina föräldrar också kan utvisas tillsammans med föräldrarna.

Miljöpartiet har gjort en migrationspolitisk överenskommelse med regeringen. De ställer sig bakom kritiken från Unicef idag.

- Jag tycker att det är helt orimligt. Det är ett exempel på att det finns en väldigt restriktiv lagstiftning och det visar för mig att det behövs förändringar i lagstiftningen, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för miljöpartiet.

Men om lagstiftningen behöver förändras vill barnminister Maria Larsson från kristdemokraterna inte säga. I de fall som rör barn säger FN:s barnkonvention att det är barnets bästa som ska styra, barnkonventionen gäller i Sverige och det borde räcka, menar Maria Larsson

- Det behöver inte vara fel på lagstiftningen. Det finns inget hinder mot att utvisa men det finns inte heller något krav på utvisning, säger hon.