Lunde

80 års minnet efter Ådalen -31

Över tre hundra människor deltog i demonstrationståget i dag i Lunde för att minnas händelserna för åttio år sedan då fem människor sköts i hjäl av svensk militär vid en fredlig demonstration. Ett demonstrationståg gick från bilmuseet i Lunde till minnesmärket. Evenemanget gästades också av politiker och Vänsterpartiets Lars Ohly höll tal.

Ulf Bylund från vänsterpartiet i Kramfors tyckte att det var viktigt att delta i dagens marsch.

– Ja det är viktigt att minnas vår historia, om vi minns så slipper det hända igen, säger han.

Även vänsterpartiets ledare, Lars Ohly var på plats och höll tal. För honom var det inte första gången. Han deltog också vid den 50-åriga minnescermonin 1981.

– Det känns lika berörande och angeläget varje gång, aktualiteten finns där fortfarande med hotad konflikträtt och militär som nu i Sverige faktiskt kan användas i inrikeskonflikt igen så därför är det viktigt att titta framåt men aldrig glömma, säger han.

Deltagarna var till stor del i den övre åldersskalan även om det fanns en del ungdomar också. Lars Ohly tror att det beror på att under en lång tid så lärdes inte historien om Ådalen -31 ut i skolorna, men att det nu ändrats och att därför fler unga människor blivit medvetna om det som hände.

– Att svensk militär använde kulsprutor för att döda demonstranter tror jag många känner är en så tragisk händelse så att det berör även idag, även om det var länge sedan, säger han.

1931 marscherade ett strejktåg på upp mot fyra tusen demonstranter för att protestera mot att strejkbrytare användes för att lasta pappersmassa.

Militären öppnade eld med kulsprutor mot demonstranterna och tio personer träffades. En av demonstranterna i musikkåren lurade soldaterna att sluta skjuta genom att blåsa en eld upphör-signal i sin trumpet. På så sätt undveks att ännu fler dog.