Pojke dödad under bråk i Jerusalem

En 16-årig palestinsk pojke sköts ihjäl under protester i Jerusalem på fredagen. Pojken fördes till sjukhus efter att ha fått en kula i magen, och dog under natten mot lördag. Det är oklart vem som sköt honom. Polisen säger att de enbart använde gummikulor.

Han är det första dödsoffret i årets "nakba", som betyder katastrof och syftar på årsdagen av staten Israels bildande. Under helgen väntas tusentals palestinier demonstrera sitt missnöje.

Protesterna väntas kulminera på söndagen, då flera palestinska organisationer har utlyst massdemonstrationer, även utanför Jerusalem. I staden Karameh i Jordandalen samlades 10 000 människor på fredagen. De viftade med palestinska och jordanska flaggor och höll upp plakat där det stod "Palestinska flyktingar ska återvända".

I tisdags firade Israel sin 63-årsdag, enligt den hebreiska kalendern. Men det som firas i Israel är en sorg för många palestinier som under nakba sörjer att över 760 000 palestinier — omkring 4,7 miljoner i dag om man räknar deras ättlingar — flydde eller fördrevs från sina hem under kriget som ledde till att Israel bildades.

TT