IMF-chefen åtalas för sexövergrepp

1:12 min

Dominique Strauss-Kahn, chefen för Internationella valutafonden, IMF, har gripits av polisen i New York. Han är misstänkt för ett sexövergrepp som ska ha ägt rum på ett hotell. 

Dominique Strauss-Kahn greps på Kennedyflygplatsen i New York. Han satt redan ner i stolen i ett plan på väg till Paris, men tio minuter innan planet skulle lyfta klev poliser ombord och förde bort IMF-chefen. Han har sedan förhörts om, vad tidningen New York Times kallar, ett brutalt sexöverfall. Men inga formella anklagelser har ännu framförts. Offret ska ha varit en anställd på det hotell på Manhattan där Strauss-Kahn hade bott. Det var kvinnan själv som anmälde honom.

En talesman för Internationella valutafonden sa att han inte hade några kommentarer till vad som skett.

Om anklagelserna skulle visa sig vara sanna så skulle det få stora följder, både för det mäktiga IMF och för fransk politik. Dominique Strauss-Kahn har nämligen setts som en möjlig presidentkandidat från socialistpartiet.

I sin egenskap av IMF-chef har han tidigare bett om ursäkt för en affär han hade med en underordnad. Men det fick inga juridiska följder.

Tidigare i går, före händelsen i New York, sa hans advokat i Frankrike att Strauss-Kahn är utsatt för en smutskastningskampanj från president Nicolas Sarkozy med syftet att minska hans popularitet.

I delstaten New York kan både sexuellt övergrepp och försök till våldtäkt bestraffas med upp till 20 års fängelse.