boktips

Svart om hillbillys i laglöst land

1:33 min

En helvetes vinter, med den engelska titeln Winter's bone, handlar om en tonårig tjej mitt i laglöst land ute på vischan. Efter att hennes pappa pantsatte familjens hus ger hon sig ut på en lång odyssé för att få tag på honom och rädda sin familj.

Ree Dolly är en sextonårig hjältinna som ensam får ta ansvar för sin dysfunktionella familj. Pappa lever på att koka methamfetamin, som de flesta i området, mamma har flytt in i psykisk sjukdom, och de två småbröderna får tvingas till skolan. Nu är pappa dessutom åtalad och friheten genom borgen är slut. Inställer han sig inte försvinner allt som familjen äger och de blir hemlösa.

Ree som drömmer om att lämna fattigdomen och misären i bergstrakterna, där romanen utspelar sig, väntar bara på att bli gammal nog att ta värvning och att ha lärt småpojkana tillräckligt mycket av grunderna i hushållsarbete så att de kan ta hand om mamman. Men nu får hon i stället ta geväret på axeln och ge sig ut i snön för att hitta sin far, död eller levande. Hon ger sig ut i laglöst fiendeland där alla bevakar sina hemligheter och där våldet är rått och obarmhärtigt. Woodrell balanserar mellan socialrealism och poesi. Han ska läsas långsamt eftersom språket är lika viktigt som den sorgsna verklighet han skildrar.