Örebro län

Polisens DNA-arbete kritiseras

0:39 min

DNA-lagen från 2005 skulle hjälpa polisen att sätta fast fler tjuvar. Men de uppklarade inbrotten har istället blivit färre och i Örebro län räcker brottsplatsutredarna inte till.

Poliser som P1-programmet Kaliber pratat med berättar att de känner uppgivenhet. För många brottsoffer har polisen blivit en registreringsmyndighet, en formell länk mellan brottet och försäkringsbolaget.

Bemanningen räcker inte till
Peter Bernerdal på tekniska roteln i Örebro beskriver situationen i länet.
– Ja, i Örebro är det lite sisådär kan man säga. Bemanningen när det gäller LOKUSar är ganska låg och det innebär ju att vi inte hinner med. Jag har hållit på med det här i åtta år och det har inte hänt så mycket på den tiden och jag vet inte om det kommer hända så mycket innan jag går i pension, jag har sju år kvar. Vi får se, säger Peter Bernerdal.

Men det heter att man ska prioritera den här typen av brott?
– Jo, det heter mycket inom den här verksamheten och vissa saker prioriteras och sköts bra, men när det gäller mängdbrott och inbrott så har väl det varit en verksamhet där det har funnits en viss uppgivenhet.

LOKUS står för lokala brottsplatsutredare, en slags ersättning för polisens kriminaltekniker som inte längre har tid att åka på inbrott.