14 döda vid demonstrationer på Israels årsdag

1:04 min

För första gången sedan de arabiska revolterna inleddes har manifestationer i dag vänt sig mot Israel. Palestinier på Västbanken och Gaza och palestinska flyktingar från Syrien och Libanon tågade mot Israel från fyra håll i dag på den så kallade Nakbadagen - det som palestinierna kallar katastrofen då staten Israel bildades. Rapporterna talar om 14 döda när Israeliska soldater öppnade eld.

Det som pågått i dag är den våldsammaste konfrontationen på många år. Den syrisk-israeliska gränsen har varit knäpptyst i flera decennier. Och de närmare 500 000 palestinska flyktingar som lever i Syrien har tidigare hindrats från att tåga mot gränsen.

Men i dag försökte ett par hundra palestinier ta sig över till Golanhöjderna som ockuperades av Israel 1967 - och vissa ska ha lyckats. Minst fyra människor dödades och ett stort antal skadades när israeliska soldater öppnade eld och sköt tårgas.

Israel hävdar att det var den syriska regimen som organiserade dagens protester, något som låter mycket sannolikt med tanke på att Syriens president Bashar al-Assad är i stort behov av att avleda uppmärksamheten från det brutala mördande av demokratiaktivister som den syriska regimen ägnar sig åt i resten av landet.

Även från Libanon tågade palestinska demonstranter mot den israeliska gränsen och också där sköts fyra människor ihjäl. I Gaza dödades en av de hundratals unga män och kvinnor som vågade sig in i den så kallade buffertzonen som Israel upprättat längs med den grå muren.

Nakbadagen högtidlighålls varje år av palestinier över hela världen för att minnas det man kallar katastrofen 1948 då staten Israels bildande ledde till den palestinska flyktingkatastrofen. Men dagens Nakbafirande, möjligen inspirerat av de arabiska revolterna, är det mest omfattande på många år. I själva Israel har ordet Nakba rensats ut ur läroböcker och olika politiska grupper och partier har försökt förbjuda palestinska israeler från att hålla ceremonier förknippade med Nakba.

Enligt FN finns det över fyra miljoner palestinska flyktingar utspridda över hela världen.

Uppdatering: I Jordanien hindrade polisen på söndagen omkring 500 demonstranter från att tåga mot en israelisk gränspostering i Jordanfloden, rapporterar AFP. I stället hölls ett protestmöte i en närbelägen stad.