Anklagelserna kan grusa presidentambitioner

1:59 min

Chefen för Internationella valutafonden, IMF, den franske socialisten Dominique Strauss-Kahn har gripits av polisen i New York. Han är misstänkt för att ha förgripit sig sexuellt på en hotellstäderska och ska nu höras av domare. Själv nekar han till alla anklagelser, säger hans advokat.

Dominique Strauss-Kahn hör till de allra hetaste namnen till att bli Frankrikes president i valet nästa vår, men om anklagelserna visar sig sanna, har han inga chanser att bli vald, tror Richard Putters från Marseille-trakten.

– Det är kört för Dominique Strauss-Kahn som presidentkandidat, om anklagelserna är sanna, säger Richard Putters, en fransman på tillfälligt uppdrag här i Hammamet i Tunisien. Det vore ju verkligen självmål, säger den franska väljaren.

Turisten Betty från Bretagne säger att detta förstås kan få stora politiska följder. Socialisten Strauss-Kahn har lett i opinionsmätningarna och alltså sett ut som det stora hotet mot president Sarkozy och som starkare än Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen. Betty har svårt att tro på anklagelserna:

– Vi har läst om Strauss-Kahns alla kvinnohistorier under åren, men detta verkar överdrivet, säger hon.

År 2008 skapade Valutafondschefen rubriker för en historia med en underordnad, men det fick inga konsekvenser och hans fru ursäktade det som ett kvällsäventyr.

Denna gång ska DSK, som han kallas, ha kommit ut ur duschen naken och rusat efter en 32-årig hotellanställd, som han förgrep sig på sexuellt.

I Paris är reaktionerna mycket starka i dag. Socialisterna är chockade, medan högersidan talar om förlorad trovärdighet även om regeringens talesperson manar till lugn och försiktighet i uttalandena.

Valutafondschefen, som med framgång skött den ekonomiska krisen, har varit ett hopp för det franska socialistpartiet, som i åratal lidit av inre konflikter och svårigheter att locka de franska väljarna.

Tidningen Le Monde skriver att den välkände socialisten Jacques Attali misstänker en manipulation, men att Dominique Strauss-Kahn trots det aldrig kan bli en presidentkandidat. Och det är vad alla tänker nu, skriver Le Monde.