Stora demonstrationer mot turkiska inskränkningar av internet

2:15 min

Tusentals turkar demonstrerade i dag mot regeringens beslut att börja filtrera och blockera en rad internetsidor i Turkiet. Den officiella förklaringen av det starkt religiöst muslimskt orienterade regeringspartiet AKP är att man vill skydda turkiska barn från omoraliska sidor. Men demonstranterna anser att det här är ett sätt att stoppa regeringskritiska sidor i Turkiet.

Den unga studenten Umit tror inte på regeringen när de säger att de vill skydda barnen från omoraliska internetsidor.

– Det handlar om yttrandefriheten och i det här fallet om censur säger Umit. Här i Ankara samlades i dag kanske tusen studenter, lärare och människorättsaktivister.

Framförallt handlar det om unga internetandvändare. De ser en fara i den nya lagstiftningen som ska börja gälla från 22 augusti i år.

Staten ska då kunna gå in och filtrera bland sidor på Internet och på så sätt stänga av sådant som staten anser inte bör finnas på internet.

Sådana här demonstrationer hölls i dag i de flesta större städerna runtom i Turkiet. Landet har på senare tid fått kritik internationellt för att ha fängslat en rad journalister och för att yttrandefriheten är i fara.

Här i Ankara bevakades demonstrationen av kravallutrustad polis men det gick lugnt till och polisen lämnade efter ett tag platsen.

Vid demonstrationen i Ankara träffade jag även datakommunikationsprofessorn Mustafa Akgul från Bilkent Universitetet i Ankara. Han hävdade att regeringen sedan länge börjat stängt av olika bloggare från nätet. Det här är bara en fortsättning.

Studenten Can, som inte vill framträda med efternamn, säger att den turkiska regningen uppenbarligen tagit intryck av vad som hänt i Nordafrika på senare tid.

– I Tunisien och Libyen fanns det stora internetcommunities. Vi är delar av ett liknande community här i Turkiet, det är därför de vill få kontroll över internet nu, säger Can.

Han liksom många andra som jag pratade med vid demonstrationen anser att regeringen i sig gjort mycket gott och fört landet framåt ekonomiskt.

Men tidigare försökte militären inskränka yttrandefriheten och nu görs samma sak av en civil regering som vilar på religiösa grunder i stället.