S och SD omvalets stora vinnare

1:51 min

De stora vinnarna i omvalen i Örebro och Västra Götaland blev Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, som båda går framåt. I den valkrets i Örebro där det var omval fick Socialdemokraterna 47,1 procent av rösterna, jämfört med 39,3 i valet i höstas. Partiet ökar även i Västra Götaland - och partisekreteraren Carin Jämtin är nöjd.

– Trots ett lågt valdeltagande har vi gjort väldigt bra val och gått framåt och det känns självklart kul att mina partikamrater har gjort så bra valrörelser både i Västra Götaland och i Örebro.

När rösterna började räknas syntes snart att Socialdemokraterna hade vind i seglen. Och när det preliminära valresultatet var klart hade partiet stärkt sin position jämfört med höstens val - både i omvalet till kommunfullmäktige i Örebro och i regionfullmäktigevalet i Västra Götaland. Men framgångarna räcker inte till för att bilda en rödgrön majoritet.

I Västra Götaland blev de rödgröna ändå det största blocket med 45,8 procent, mot alliansens 42,3. Sjukvårdspartiet som tidigare möjliggjort ett rödgrönt styre blir nu av med sina mandat i regionfullmäktige, samtidigt som Sverigedemokraterna går framåt och blir tungan på vågen mellan de två politiska blocken.

– Just att sjukvårdspartiet åker ur stärker ju vår position ytterligare och det är precis samma position som vi har i riksdagen. Det är ju vår möjlighet att påverka politiken och människors vardag, så det är en position som vi har eftersträvat, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

De borgerliga partierna, som gick till val på att de ville ha ett alliansstyre i Västra Götaland nådde inte sitt mål. Moderaterna och Folkpartiet backar, medan läget är i princip oförändrat för Centerpartiet och Kristdemokraterna. Och att väljarstödet inte sjunker mer är ett gott betyg, tycker Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg.

– Dels att vi inte har minskat sedan höstens val, även om en del opinionsundersökningar visat detta. När folk väl går och röstar får vi samma resultat som i höstas.