"Det låga valdeltagandet tär på legitimiteten"

2:34 min

Det låga valdeltagandet i omvalet i Västra Götaland, lite drygt 43 procent, är en katastrof för demokratin, säger flera statsvetare till Ekot.

– Med ett valdeltagande där avsevärt under hälften av väljarna har valt regionfullmäktige ligger det nära till hands om man vill kritisera ett beslut att säga: Ni har ett mandat från mindre än hälften av väljarna i regionen och det är något som tär på legitimiteten i allra högsta grad, säger Folke Johansson professor vid Göteborgs universitet.

Inte ens hälften av väljarna i Västra Götaland tog sig till valurnorna i går. Så här sa några personer som inte röstade i Lysekil:

– Jag är inte så insatt i det så jag tycker att det är bättre att de som kan något tar hand om det.

– Jag har redan röstat en gång och jag tycker att det räcker.

Statsvetarprofessorn Sören Holmberg betecknar det låga valdeltagandet som ett rejält nederlag för demokratin. Han vill se ett annat system, där Valprövningsnämnden agerar som en domstol.

– Deras befogenheter måste vara att man i framtiden kan fördela om mandat och inte bara beordra nyval om det är några felaktigheter. I det här fallet har det kostat upp emot hundra miljoner kronor att åstadkomma ett sådant här val med väldigt låg legitimitet, med 43,1 procents valdeltagande.

Folke Johansson tycker inte att det är en bra lösning med en nämnd som avgör ett val.

– Vad man får göra då är att se till att man får ett säkert utfall i stället.

Att man gör rätt från början menar du?

– Ja, att man gör ett val som genomförs på rätt sätt.

Ett annat dilemma efter valet, säger Folke Johansson, är att inget block fick egen majoritet. Och nu när Sjukvårdspartiet försvinner från regionfullmäktige så får Sverigedemokraterna ökat inflytande, säger han. Stödet för SD ökade med 1,4 procentenheter, vilket Folke Johansson tror beror på väljarnas missnöje.

– Man kan misstänka att det finns lite av proteströstning i den mening att folk tycker att systemet inte har fungerat, ogillar det här med omval, eller tycker att verksamheten är fel och passar då på att stödja ett parti som uppfattas som kritiskt mot systemet.

Den mest påtagliga effekten för politiken på riksnivå, säger Folke Johansson, är framgången för Socialdemokraterna, både i Örebro och i Västra Götaland. Framgången är för liten för att tala om en Juholt-effekt. Men partiet behövde den, efter flera valförluster de senaste åren.

– Det ät ingen tvekan om att partiet nationellt kommer att dra fördel av det, säger Folke Johansson.