Strauss-Kahn förnekar anklagelser om våldtäkt

2:00 min

Häktningsförhandlingarna mot chefen för Internationella valutafonden IMF, Dominique Strauss-Kahn, som misstänks för sexövergrepp i New York har skjutits upp till senare i dag.

Den hotellstäderska som säger att hon utsattes för ett våldtäktsförsök har pekat ut Strauss-Kahn vid en poliskonfrontation. Vid IMF:s högkvarter i Washington har en ny tillförordnad chef utsetts.

Häktningsförhandlingarna mot Dominique Strauss-Kahn skulle egentligen ha ägt rum i går kväll New York-tid men de sköts upp en dag.

Anledningen är att Strauss-Kahn först ska genomgå olika former av rättsmedicinska undersökningar.

Innan det hade en traditionell poliskonfrontation genomförts där han radades upp tillsammans med fem andra män.

En hotellstäderska på ett lyxhotell i New York pekade då formellt ut Strauss-Kahn som den man som bland annat ska ha försökt våldta henne och också låst henne inne.

Enligt hans amerikanska advokater förnekar han alla anklagelser och han tänker förklara sig icke skyldig när häktningsförhandlingarna genomförs senare i dag.

Strauss-Kahn blev chef för IMF 2007 och han tillhör gräddan av den politiska och ekonomiska eliten i världen men de senaste två dygnen har han tillbringat i en vanlig poliscell i New York, det efter att han greps i lördags i ett flygplan på väg till Paris, tio minuter innan det skulle ha startat.

Om han döms riskerar han fängelse i 15-20 år på en amerikansk säkerhetsanstalt.

Gripandet har försatt Internationella valutafonden i en extremt prekär situatio.

Styrelsen för IMF utsåg snabbt amerikanen John Lipsky till tillförordnad chef för organisationen men IMF kan visa sig roderlöst i ett läge när fonden kanske behövs som mest, bland annat är IMF just nu djupt involverat i att lindra euro-krisen.

I går skulle till exempel Strauss-Kahn ha träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera olika lösningar.

Även om Strauss-Kahn i slutändan inte skulle fällas för något brott är det mycket möjligt att han kommer att uppfattas som för kontroversiell för IMF så att han får silkessnöret.

Störst följder får gripandet i Frankrike där han sågs som den mest sannolika kandidaten för socialistpartiet i presidentvalet nästa år. Även där anses han allmänt politiskt slut hur fallet än utvecklar sig.