
Forskare letar bomber i Stockholm
Nu i dagarna börjar en ny "bombpatrullbil" testas i Stockholm. Det är forskare från Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI som utrustat en bil som ska köra omkring i storstäder för att kontrollera att luften inte innehåller spår av illegal bombtillverkning.
Projektledaren Hans Önnerud visar vad som finns inuti bombsökaren som utanpå ser ut som en vanlig takbox.
– Innehållet i takboxen är lite annorlunda. Bland annat har vi en sensor som är till för att detektera explosivämnen i luften. När man kör bilen släpper takboxen in omgivningsluften som analyseras i sensorn. Tanken är att man ska kunna köra omkring med den här i städer och hitta olagliga bombfabriker, säger Hans Önnerud som är projektledare på FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut.
Att detta är möjligt beror på att vissa kemiska ämnen, som används av bombmakare, i en viss fas av tillverkningen avger gaser som sprids ut i luften, säger Hans Önnerud på FOI.
– Det tar ju tid att göra hemgjorda explosivämnen. Det kan sträcka sig över flera veckor. Den tiden vill vi utnyttja.
Det handlar om att lokalisera bombtillverkning innan terroristernas bomber blir klara. Projektet som heter LOTUS är EU-finansierat och är ett samarbete mellan olika länder och företag under svenska FOI:s ledning.
Bilen med den sensorförsedda takboxen som nu testas i Stockholm kommer inte att kunna leverera data som exakt talar om i vilket hus bombtillverkning pågår. Den kan bara tala om att värdena är förhöjda i ett visst område. Sedan måste polisen och andra myndigheter använda andra metoder och tekniker för att hitta själva tillverkningsplatsen.
Mer om den senaste forskningen inom bombletning, explosivämnesdetektering, blir det i Vetandets värld idag kl 12.10 i P1.
Reporter Mats Carlsson-Lénart
vet@sr.se
Läs mer: