Oenighet om SD:s roll i Västra Götaland

Eftersom inget av blocken fick egen majoritet är det fortfarande oklart vem som kommer att leda Västra Götalandsregionen. Det rödgröna blocket, som blev det största, fick 45,8 procent mot den borgerliga alliansens 42,3.

Sjukvårdspartiet som tidigare möjliggjort ett rödgrönt styre blev av med sina mandat i omvalet. Därmed blir Sverigedemokraterna tungan på vågen mellan de två politiska blocken.

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gick framåt i gårdagens omval till regionfullmäktige. Socialdemokraterna blev största parti med 32,6 procent och ökade med 1,7 procentenheter i jämförelse med höstens ogiltiga val.

Sverigedemokraterna fick 5,9 procent och ökade med 1,4 procentenheter. De borgerliga partierna, som gick till val på att de ville ha ett alliansstyre i Västra Götaland, nådde inte sitt mål.

Moderaterna och Folkpartiet backar, medan läget är i princip oförändrat för Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Sverigedemokraternas gruppledare i regionen, Patrik Ehn, var snabbt ute och öppnade för ett samarbete med Moderaterna. Johnny Magnusson, gruppledare för Moderaterna i Västra Götalandsregionen, avfärdade inte Patrik Ehns inbjudan.

– Det här måste lösas på något sätt och jag stänger inga som helst dörrar.

Det uttalandet fick moderater på riksplanet att reagera. Partisekreteraren Sofia Arkelsten skrev på twitter att Moderaternas policy är att inte samarbeta eller göra sig beroende av SD.

Socialdemokraternas företrädare i Västra Götalandsregionen, Gert-Inge Andersson, hade i går kväll svaret klart om Sverigedemokraterna skulle erbjuda ett samarbete.

– Vi kommer vänligt men bestämt att säga nej tack.

Det är oklart hur regionen kommer att styras framöver.

– Jag tror att all partier måste gå hem och fundera över detta, sa Gert-Inge Andersson när valresultatet blev klart.